Bottling Wine in 2025: Discover the Winegrower’s Calendar
Bottling wine according to the lunar phases is an ancient practice that many producers still consider essential for achieving superior quality.
The moon influences numerous natural processes, and its cycle can affect the wine’s stability, clarity, and maturation once bottled. Below, you will find a table showing the best periods for bottling wine, based on tradition and winemaking experience.
Wines bottled from June 11 onwards can remain undisturbed.
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Lunario
| GOOD | DAL 13 GENNAIO AL 28 GENNAIO Per vini amabili, dolci e aromatici |
| GOOD | DAL 12 FEBBRAIO AL 27 FEBBRAIO Per vini amabili, dolci e aromatici |
| OPTIMAL | DAL 14 MARZO ALL 28 MARZO Per vini amabili, dolci e aromatici |
| OPTIMAL | DAL 13 APRILE AL 26 APRILE Per vini amabili |
| OPTIMAL | DAL 12 MAGGIO AL 26 MAGGIO Per vini amabili |
| GOOD | DAL 11 GIUGNO AL 24 GIUGNO Per vini amabili |
| GOOD | DAL 10 LUGLIO AL 23 LUGLIO Per vini secchi e asciutti |
| GOOD | DAL 9 AGOSTO AL 22 AGOSTO Per vini secchi e asciutti |
| GOOD | DAL 7 SETTEMBRE AL 20 SETTEMBRE Per vini secchi e asciutti |
| GOOD | DAL 7 OTTOBRE AL 20 OTTOBRE Per vini secchi e asciutti |
| GOOD | DAL 5 NOVEMBRE AL 19 NOVEMBRE Per vini secchi e asciutti |
| GOOD | DAL 5 DICEMBRE AL 19 DICEMBRE Per vini secchi e asciutti |
