
Un cru, un rosè, un solo vitigno. È il nuovo simbolo dell’Oltrepò Pavese: un Metodo Classico tutto da Pinot nero che incanta per equilibrio.


Un cru, un rosè, un solo vitigno. È il nuovo simbolo dell’Oltrepò Pavese: un Metodo Classico tutto da Pinot nero che incanta per equilibrio.
Grapes
Pinot Nero
Production Area
Hill around Codevilla
Winemaking
The grapes are harvested by hands and carried to the winery using shallow stackable trays.
Grapes are gentle pressed in order to obtain the rosè colour of grape must. The base wine is fermented at controlled temperature of 16°. After the tirage the second slow fermentation in contact with noble lees lasts for 24 months. Degorged wine ages in bottle for 4-6 months before to be released for the sale.
Imbottigliamento
Al vino “base” vengono aggiunti lo sciroppo zuccherino ed i lieviti al fine di attivare la rifermentazione in bottiglia. Dopo il riempimento, le bottiglie vengono conservate in posizione orizzontale per almeno 24 mesi, durante i quali lo spumante va incontro a “maturazione”. Al termine di questa fase avviene la sboccatura e la tappatura definitiva. Pressione in bottiglia 5,5 atmosfere.
Appearance
Persistent foam with extremely fine perlage. Bright Pale pink elegant colour.
Alcohol
12,5% Vol.
Tasting Notes
Intense but delicate aroma. Mellow and harmonious aroma.
Soft and delicate bubbles, intense and round flavour with a refreshing well balanced acidity.
Pairings
Perfect for aperitif, or throughout the meal. ideal for a fish menu.
Serving Temperature
6°-8° C
Size
75 cl
Technical sheet
Il bicchiere indicato
Champagne
Alto e stretto alla base tipo flute champagne.